Duikkeuring

Duikkeuring voor leden van DTN

Voor afgaand aan een duikopleiding is het wenselijk om je door een duikarts te laten keuren. Wij werken samen met twee praktijken. Je kunt kiezen uit Mediweert (ziekenhuis Weert) en Dr. Sabine Kloeppel (huisarts in Boshoven)

Keuring Mediweert

Daarnaast kun je ook een duikkeuring laten uitvoeren bij Mediweert. Zij bieden ons het volgende aan:

"Alle leden die voor een eerste keer bij ons komen voor een duikkeuring betalen het normale tarief van 110 euro (de meeste mensen zullen dit bedrag kunnen declareren bij de zorgverzekeraar). Voor de duikkeuringen die daarna volgen, bieden we een gereduceerd tarief van 75 euro (in veel gevallen ook te declareren).

Wanneer de leden van Duikteam Nederweert zich bij SMA Mediweert (gevestigd in het ziekenhuis van Weert) voor een duikkeuring willen aanmelden, kunnen zij bellen naar ons secretariaat (telnr 0495-572850) of een email sturen naar info@mediweert.nl.

Onze secretaresse zal dan contact met ze opnemen. Leden moeten dan even duidelijk aangeven dat zij van Duikteam Nederweert zijn."

Procedure

 1. Maak een afspraak met de praktijk van Mediweert.
 2. Je ontvangt een envelop op het huisadres met diverse formulieren die je moet invullen.
 3. Zorg dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent, naast het ziekenhuis in Weert.
 4. Keuring ovat o.a. longfunctietest, zicht, oren, gewrichten, vet%, hart, bloed, urine.
 5. Je ontvangt na goedkeuring een blaadje voor je logboek.
 6. Betaling kan alleen per pin of per overboeking.

Op de site www.sportzorg.nl kun je zien in hoeverre deze keuring worden vergoedt door zorgverzekeraars.

Keuring Dr. Kloeppel

Met ingang van 1 februari 2012 is Dr. Sabine Kloeppel uit Weert bereid gevonden om duikkeuringen voor de leden van ons duikteam te verzorgen. 

De keuring gebeurt individueel en in haar praktijk. Daarvoor dient ieder lid die zich wil laten keuren persoonlijk een afspraak te maken met de praktijk van Sabine. Voorafgaande aan het onderzoek dient eenieder een volledig ingevuld keuringsformulier in te leveren. Het onderzoek duurt 1 uur en bestaat uit o.a. een longfunctie test en een inspanningstest.

Procedure

 1. Maak een afspraak met de praktijk van Sabine: 0495-533393. Dagelijks tussen 8-17u en op woe tussen 8-12u.
 2. Download twee formulieren: ANW-duikkeuring en formulier-duikkeuring en vul beide volledig in voorafgaande aan het onderzoek.
 3. Zorg dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent in de praktijk: St. Odastraat 22, Weert
 4. Geld meenemen voor contante betaling.
 5. Neem je logboek mee voor aftekenen gezondheidsverklaring. Zit die niet in je logboek dan ontvang je een los blaadje.

Keuringseisen

Gezonde duikers tot 50 jaar dienen zich iedere DRIE jaar te laten keuren, vanaf 50 jaar jaarlijks.
Na een duikongeval met hyperbare tankbehandeling  dient een uitgebreide keuring plaats te vinden in een hyperbaarcentrum zoals het Duik Medisch Center in Den Helder of de Instituten voor Hyperbare geneeskunde in Hoogeveen of Rotterdam.

Na een specialistische behandeling of operatie is een herkeuring aan te raden door een arts met duikgeneeskundige ervaring op het gebied van zijn specialisme (zie www.duikgeneeskunde.nl). Bij milde aandoeningen is het van de ziekte afhankelijk of een specialist arts beter is om de keuring te doen.

Bij bv astma is het aan te bevelen om (in overleg met Sabine) een aantal extra onderzoeken via de longarts te doen, maar vaak zijn deze al gedaan en dan mogelijk ook beschikbaar, en zal dit per geval bekeken moeten worden.

Duikinstructeurs wordt aangeraden om zich jaarlijks te laten keuren.

Bij duiken in het buitenland kunnen andere keuringseisen gelden. Vraag dit na voordat je op vakantie gaat.

Kosten

Het tarief voor leden van ons duikteam is 75 euro per 1 oktober 2014. Deze kosten dien je contant en gepast te voldoen bij het bezoek. Evt. kun je dit bedrag via de zorgverzekering declareren.

Testen

Naast het lichamelijk onderzoek wordt ook een longfunctie-test (uitblazen in een meetapparaat) en inspannings-test gedaan. Dit is een stappentest, waarbij je 5 minuten lang op een kast van 51cm hoogte moet stappen.

Voor leden die regelmatig in het zwembad zijn kunnen wij ook een zwemtest gebruiken, als inspanningstest, die in de duikgeneeskunde wordt geadviseerd. Hierbij moet je binnen 5 minuten 200m met vinnen aan zwemmen, zonder je armen te gebruiken. Binnen 5 min 200m zwemmen wordt beschouwd als goede conditie.